Curentul slab este numit astfel incat sa desemneze curentii care circula pe canalele de comunicare, cum ar fi telefonia, automatizarile, automatizarea casei, alarma, acestia fiind curenti foarte slabi de ordinul microamperilor. Curentul slab este opus curentului puternic care il transporta, energia electrica care trebuie transformata in iluminat, incalzire sau putere. Curentul puternic, spre deosebire de curentul slab, se afla intre cateva sute milliamperi si cativa kiloamperi.

 

Odata cu actualizarea standardului electric NF C15-100, ideea principala este de a regla si de a asigura instalarea, in special prin introducerea asa-numitei carcase tehnice (GTL), care va reuni curentii si curentii slabi si pe cei puternici intr-un singur loc.

Proiectare curenti slabi - ce este o instalatie?

Apelarea la un profesionist in instalatii de curenti slabi inseamna asigurarea unei depanari si a unei interventii asupra unor sisteme atat de diverse, cum ar fi pre-cablarea computerizata si electronica, fibra optica, linia de alimentare si reteaua, controlul accesului, telefonie, automatizarea casei, sunet de interior si exterior si supraveghere cu alarme de incendiu.

Toate aceste instalatii esentiale sunt instalatii electrice in care nu exista curent care prezinta un pericol pentru persoane sau care nu poate provoca daune materiale instalatiei.

Cu toate acestea, trebuie luate masuri de precautie pentru instalatia de alimentare fiabila, in special in panoul electric, dar si in interiorul unei conducte sau in mantaua de cabluri si in tuburile si conductele de cablu la sol.

In unele cazuri, in cele din urma, o inspectie a instalatiilor de curent scazut poate interveni si implica interpretarea legii, normelor si directivelor si  expertizelor privind masurile de protectie a instalatiilor. De asemenea, este necesara o autorizatie pentru instalarea curentului slab pentru instalatiile de telecomunicatii pe distante lungi cu linii de inalta tensiune.

Curentul slab are in general o densitate care poate varia de la cateva UA la mai multe UA. Curentul puternic  de obicei, are cateva sute de mA si poate merge pana la cateva mA. De exemplu, o retea RJ45 este destinata fluxului redus de curent.

Telefonia este asigurata de un curent slab. Aceste cabluri sunt apoi traversate de impulsuri electrice, de unde, dar aceste impulsuri vor ramane oricum foarte slabe. O retea care poate apoi sa acopere asa cum am spus, telefonul, internetul, interfoanele sau supravegherea video si alarmele casei. O retea care include renumita retea Ethernet, care va permite sa distribuiti internetul in toate camerele. O retea care va fi, in mod firesc, foarte populara in cazul instalatorilor de automatizari de acasa sau al specialistilor din retelele de comunicatii, care se vor ocupa curentul de joasa tensiune, spre deosebire de electricieni, care  se vor ocupa doar de curentul puternic.

Casa ta este, prin urmare, un utilizator puternic si slab curent, dar aveti grija ca exista unele capcane pe care va trebui sa le evitati pentru a avea un sistem eficient in orice moment. Va trebui sa va asigurati ca cele doua retele sunt separate in mod corespunzator in conductele care vor fi utilizate pentru a rula puterea. Intr-adevar, aceasta poate perturba campurile electromagnetice pe care le creeaza si, in special, afecteaza curentul slab care va pierde intensitatea si va crea perturbatii.

Cealalta greseala ar fi sa nu furnizati suficiente prize RJ45 in casa dvs. pentru a distribui curentul scazut. Sa nu mai vorbim ca un principiu simplu dar din ce in ce mai important este ca pentru fiecare dintre dispozitivele dvs., cum ar fi televizorul, telefonul sau calculatorul, trebuie sa aveti o priza dedicata. In aceeasi logica, pentru a putea distribui in toate partile curentul, nu trebuie neglijata instalarea unui comutator; acesta va fi adaugat in spatele casetei dvs. si va va permite sa multiplicati iesirile RJ45 pentru internet.

Pentru mai multa siguranta, este important sa solicitati ajutorul unui profesionist, cu exceptia cazului in care sunteti unul, sa luati toate masurile de precautie si sfatul unei persoane calificate pentru acest tip de instalare. Sa nu mai vorbim de celebrul standard esential pentru aparatele dvs. electrice.