Exista in principal 3 tipuri de gaze de esapament pentru un cazan pe gaz, alt tip de combustibil sau chiar pelete de lemn, in functie de tipul de echipament conectat.

Aparatele tip "B" care extrag aerul de ardere din interiorul cladirii si care au:

  • o evacuare in tiraj natural (sau numit "horn")
  • o evacuare pe VMC Gaz (ventilatie mecanica controlata cu gaz), numai pentru cazanele pe gaz

 

Proiectare desfumare - explicatii suplimentare

Aparatele  de tipul "C" cu un circuit de ardere sigilat care trage direct din exteriorul cladirii aerul necesar pentru functionarea cazanului.

Diferentele dintre aceste moduri de evacuare a fumului sunt in special la nivelul admisiei de aer pentru combustie si la modul in care gazele de ardere sunt respinse.

Tiraj natural. Cazanul are aer in camera in care este instalat (implicand un aer exterior furnizat in camera) si gaze;e sunt eliminate cu ajutorul unui cos sau al unei conducte mari. Ca urmare, aceasta coloana de aer tinde sa creasca in timp ce se aduce aer proaspat in camera de ardere.

Cand un gaz este incalzit, se extinde: aceeasi masa de gaz va avea un volum mai mare daca este mai fierbinte sau acelasi volum de gaz va fi mai usor daca este mai cald. Densitatea aerului (la presiunea atmosferica) este de 1.293 kg / m3 la 20 ° C. Gazul de ardere la 200 ° C este de 0,760 kg / m³. Astfel, gazele de combustie mai usoare vor avea tendinta sa creasca daca sunt descarcate intr-un gaz mai greu. Astfel, cu cat este mai mare diferenta de temperatura dintre gazele fierbinti in cosul de fum si aerul din exterior, cu atat mai mult gazul tinde sa creasca. 

Pentru a preveni accidentele, centrala termica pe gaz conectate la un sistem VMC trebuie sa se opreasca la motorul amplasat in zona ascendenta a cladirii, pentru a evita descarcarea la etajele superioare legate de sistem. Prin urmare, regulamentul impune prezenta unui sistem de siguranta denumit "DSC" (dispozitiv de siguranta colectiva), precum si o intretinere regulata a grupului de conducte de ventilatie, conducte si guri. Implementarea DSC este obligatorie pentru toate instalatiile de gaze cu VMC dupa 31 iulie 1989 (ordin din 30 mai 1989) ca urmare a unui accident grav fatal intr-o cladire. Incepand cu 1 ianuarie 2011, se solicita ca toate cladirile echipate cu cazane conectate la un sistem VMC sa fie echipate cu un DSC. Este obligatoriu ca administratorul  sa instaleze acest sistem. In plus, potrivit legii, este imposibil sa se schimbe cazanul unui rezident al carui apartament nu este echipat cu acest dispozitiv.

Pentru activitatea DSC corespunzatoare, cazanul de gaz trebuie sa fie in mod necesar conectat direct la un terminal (priza electrica nu detasabila), avand o sursa de alimentare dedicata, conectata la panoul electric si controlat de DSC care cuprinde urmatoarele elemente :

  • un detector de defect de extractie
  • un sistem de transmisie seriala
  • un dispozitiv care asigura inchiderea fiecarui cazan
  • un dispozitiv de semnalizare