La proiectarea unui sistem de alimentare cu apa potabila, trebuie acordata cea mai mare prioritate mentinerii calitatii apei distribuite. In aceasta logica, apararea impotriva incendiilor este doar un obiectiv complementar al sistemelor de apa potabila. Intr-adevar, supra-dimensionarea tevilor secundare este susceptibila sa provoace o circulatie slaba a apei in distributia normala (excluzand focul) si, de asemenea, duce la cheltuieli excesive pentru comunitati, in special in zonele rurale unde Serviciile de incendiu depasesc cu mult consumul normal.

 

Proiectare hidranti - importanta hidrantilor

Fenomenele de deteriorare a calitatii apei in retele sunt direct legate de timpul de rezidenta al apei din conducte. Atunci cand se proiecteaza o retea, este important sa se evite viteza prea scazuta sau stagnarea apei daunatoare pentru reinnoirea sa si, astfel, mentinerea calitatii acesteia. Experienta arata ca fenomenele de stagnare au forma unor evolutii bacteriene, coroziunii si modificari de temperatura si afecteaza gustul apei. In acest context, trebuie remarcat faptul ca directiva germana DVGW W400 recomanda reinnoirea saptamanala a volumului de apa continuta intr-o retea de alimentare cu apa potabila (furnizare, depozitare si distributie). Este evident ca aceasta valoare nu poate fi respectata pentru apele care trec prin antenele izolate ale unei retele de distributie. Prin urmare, standardul EN 1717 recomanda un timp maxim de sedere de 1 luna, dupa care linia de distributie trebuie curatata.

Hidrantii din contra au avantajul ca pot fi instalati la mica distanta de linia de distributie, axa poate fi aleasa pentru a asigura accesul la prizele de apa.

Prin urmare, abordarea tehnica si economica este faptul ca drumurile principale sunt dimensionate pentru un incendiu in timp ce rutele secundare sunt pentru un varf de consum normal (se refera la raportul de calcul pentru determinarea capacitatii de apa de incendiu a unui hidrant). Cresterea diametrului acestuia din urma in scopuri de stingere a incendiilor este puternic descurajata pentru a evita ca consumul scazut sa provoace stagnarea apei. Astfel, in comunitatile rurale, apararea trebuie sa fie adaptata la importanta riscului de incendiu si trebuie acordata prioritate utilizarii surselor de apa naturale, rezerve artificiale sau alte resurse de relief alternative.

Interventia in sine a serviciului de pompieri provoaca, de asemenea, o deteriorare semnificativa a calitatii apei in retea si poate chiar, in unele cazuri, cauza pauze in conducte (viteza mare de curgere, schimbarea directiei de curgere). In urma unui astfel de eveniment, apa este improprie pentru consum si recuperarea parametrilor senzoriali si microbiologici necesita o campanie de purificare si de clorurare de retea.