Cand privim imaginea unui oras, vedem dintr-o privire ca acesta este alcatuit din diferite tipuri de cladiri. Cele mai multe dintre acestea sunt cladiri rezidentiale si de birouri (unele includ, de asemenea, magazine sau locuinte temporare de inchiriere - asa-numitele "cladiri mixte"), scoli, sala de spectacole, facilitati sportive , spitale si fabrici.

 

Proiectare instalatii HVAC - ce sunt instalatiile HVAC

Toate aceste cladiri au un lucru in comun: scopul lor este acela de a proteja utilizatorii de influentele exterioare, de a le asigura securitatea acestor influente si de a asigura conditii ambientale.

Functiile de automatizare si control ale cladirilor trebuie selectate pe baza impactului acestora asupra eficientei cladirii. Scopul ghidurilor de utilizare este de a promova intelegerea sistemului de automatizare a cladirilor, a functiilor sale de control si a utilizarii acestora, pentru a promova o mai buna eficienta energetica a cladirilor si a metodelor aferente. In plus, ele afiseaza functiile de automatizare si control ale cladirilor  care indeplinesc cerintele EN 15232. Utilizarea functiilor de automatizare si control a cladirilor eficiente din punct de vedere energetic reduce costurile de functionare ale unei cladiri,  utilizarea mai eficienta a surselor de energie disponibile si reducerea emisiilor de CO2.

Instalatorii se confrunta cu cerinte in crestere. Instalatiile si controalele devin din ce in ce mai complexe si trebuie optimizat consumul de energie. Masurile aplicate tehnologiilor de control sunt foarte atractive pentru clientul final, deoarece acestea au ca rezultat economii semnificative, fara a necesita investitii majore. Aceasta directiva este un raspuns la solicitarea unei directive compacte privind utilizarea functiilor de control Synco eficiente din punct de vedere energetic.

Pentru a obtine o eficienta ridicata in cadrul unei cladiri, nu este suficient sa folositi cele mai bune componente disponibile. De asemenea, aceste componente trebuie sa fie coordonate - nu numai din punct de vedere tehnic, ci si din punct de vedere operational. Dar chiar si cu subsistemele perfect coordonate, consumul de energie poate fi prea mare daca aceste subsisteme nu sunt exploatate dupa cum este necesar. 

Din punctul de vedere al reglementarii, trei tipuri de surse de caldura pot fi importante: caldura din radiatoare (sarcina de baza), caldura generata de sistemul de ventilatie sau a surselor de caldura interne (oameni, aparate, iluminat, lumina soarelui etc.).

Daca intrarea termica este distribuita exact intre incalzirea de baza si sistemul de ventilatie si daca sursele interne de caldura sunt luate in considerare cu exactitate, atunci nu apare nici o problema. reglementare esentiala.