Exista doua tipuri principale de ventilatie mecanica controlata (VMC):

  • sisteme simple de curgere, care inca echipeaza 95% din cladirile noi. Aerul "nou" intra in camera  in asa-numitele incaperi uscate (camera de zi, dormitoare, birou) si tranziteaza prin deschideri de transfer catre camerele umede (bucatarie, baie, WC), unde este aspirat prin orificiile de extractie conectate la conducte catre grupul de motoare si este respins spre exterior.

 

Proiectare instalatii ventilare - tipuri de sisteme

Principiul unui VMC cu un singur flux

Gurile de extractie, precum si orificiile de admisie a aerului, pot fi de tip autoreglabil (debit constant) sau controlate cu umiditate (modulate in functie de rata de umiditate a incaperii). Acest sistem este mai usor de instalat si mai putin costisitor decat sistemele cu flux dublu.

Sistemele cu dublu flux, care echipeaza sistematic cladirile pasive. In acest caz, admisia de aer "nou" este centralizata si tranziteaza printr-un schimbator de caldura care trebuie incalzit de aerul ramas. Un filtru (tip F7) imbunatateste calitatea aerului de intrare. Aerul intra in camerele uscate la o temperatura "confortabila", nu la temperatura exterioara. Castigurile de confort, calitatea aerului si economiile de energie sunt, prin urmare, semnificative in comparatie cu sistemele simple de curgere.

Principiul unui VMC cu flux dublu. In practica, proiectarea si instalarea unui sistem de ventilatie necesita rigoare si metode (a se vedea DTU 68.3 si recomandarile tehnice ale echipamentului): alegerea si instalarea conductelor, dimensionarea instalatiei de la gura la gura, selectarea grupului de monitorizare, plasarea deschiderilor de transfer, etc.  Desi este clar ca nu au rost improvitatiile in acest sens, profesionistii in domeniu sunt tot mai rari. 99 de instalatii din 100 sunt realizate de companii de incalzire sau de electricitate. Dimensionarea aerodinamica si constrangerile ei nu au prea mult de-a face cu tevi de apa calda sau cabluri electrice.

Prin urmare, este recomandat sa proiectati si sa aveti un nou sistem de ventilatie aprobat de un expert independent. Calitatea aerului si a sanatatii depind direct de acesta.

Inspectarea unui sistem de implica verificari pentru:

  • prizele de aer individuale (tip si caracteristici sau daca bordura are o dimensiune suficienta si se deschide bine la exterior);
  • respectarea deschiderilor de tranzit (compensarea usii),
  • functionarea corecta a orificiilor de extractie (tipul, locatia, caracteristicile sau masuratorile debitului tuturor gurile);
  • izolarea canalelor in volume neincalzite si etanseitatea retelei de ventilatie,
  • echilibrarea retelei in cazul unui VMC cu flux dublu,
  • alimentarea cu aer proaspat si respingerea aerului evacuat

Cu o mare proportie de cladiri izolate din interior, puntile termice sunt foarte frecvente. Acestea sunt locuri care conduc la dezvoltarea matritelor care dauneaza calitatii aerului interior. Iata un exemplu de raport de inspectie a ventilatiei pentru acest tip de locuinta.

Daca doriti mai multe informatii despre serviciile noastre de proiectare si inspectie pentru sistemele de ventilatie, va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.